Sunday, March 31, 2013

Matkaohjelman suunnittelua nuotion äärellä


Vaeltajaryhmämme Islannin reissun suunnittelu jatkui eilen yhdessä Lähteenmäen kämpällä. Ilta sujui leppoisasti nuotion äärellä kodassa projektista keskustellen. Herkuttelimme mm. loimulohella, täytetyillä paprikoilla ja suklaabanaaneilla. Liekkien loimutessa kävimme läpi alustavaa ohjelmasuunnitelmaa, talousasioita ja projektistamme  viestintää.

Reissuohjelman suunnittelua.

Toimin projektimme ohjelmavastaavana, ja ohjelman suunnittelu on ollut erittäin inspiroivaa, mutta myös haasteellista. Kahlatessani läpi matkaoppaita, karttoja ja nettisivuja olen ymmärtänyt, miten valtavasti Islannissa on upeita paikkoja. Lukuisista vaihtoehdoista on täytynyt valita vain muutama. Ohjelma tulee hioutumaan ja muuttumaan jonkin verran matkan varrella. Mikäli jollain teistä lukijoistamme on matkakokemuksia Islannista, otamme erittäin mielellämme vinkkejä vastaan!

Ennen kuin jatkat lukemista, laita taustalle soimaan islantilaisen Sigur Rósin hieno kappale nimeltä Von (von on islantia ja tarkoittaa toivoa). Kappaleen sanat kuulostavat islanninkielisiltä, mutta todellisuudessa siinä lauletaan vonlenskaa, joka ei ole oikea kieli. Vonlenska on Sigur Rósin laulaja Jón Þór Birgissonin itse kehittämä "kieli". Jotkut sanat kuulostavat myös englanninkielisiltä, ja kuuntelija voikin muodostaa oman tulkintansa niistä kuunnellessaan. Saimme tehtyä alustavan ohjelmarungon, johon sisältyy mm. tutustumista paikallisiin partiolaisiin, patikointia upeissa kansallispuistoissa, rentoutumista geotermisessä kylpylässä eli Blue Lagoonissa ja paneutumista Islannin erilaisiin ympäristönsuojelullisiin haasteisiin.

Vietämme kaksi ensimmäistä yötä Reykjavikissa ja tutustumme paikallisiin partiolaisiin ja Reykjavikin kaupunkiin. Teemme ympäristösuojeluun liittyvän palvelutehtävän ja suunnitteilla on myös ratsastusta Islannin hevosilla.

Kolmantena päivänä aiomme vuokrata auton, jolla liikumme loppumatkan. Päädyimme auton vuokraamiseen, koska julkinen liikenne on vain n. 300 000 asukkaan Islannissa melko vähäistä. Autolla liikkuessa voimme suunnitella aikatauluamme joustavammin, vaikka auto ei ehkä olekaan ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Kolmannen päivän ohjelmassa on tunnettu Golden Circle, eli reitti, jonka varrella näämme mm. Þingvellirin kansallispuiston, kuumat lähteet Geysirin ja Strokkurin sekä Gullfossin vesiputouksen. Illalla ajamme etelään Víkin kylään, johon jäämme yöksi.
Neljännen päivän aamuna ajamme Vatnajökullin kansallispuiston maisemiin Skaftafelliin. Aiomme vierailla myös Jökulsárlónin jääjärvellä, jonka maisemia vilahtaa esimerkiksi Bond-leffoissa Die another day ja View to kill, sekä Batman Begins -elokuvassa.

Viidentenä päivänä suuntaamme kohti Þórsmörkin ja Landmannalaugarin jylhiä maisemia, jossa patikoimme ja leiriydymme. Kuudentena päivänä palaamme illaksi Reykjavikiin ja yövymme Keflavikissa, sillä lentomme lähtee aikaisin seitsemännen päivän aamuna.

Mikon taiteilema hieno Islannin kartta, jossa
merkittynä matkareittimme.

Odotan innolla matkaamme, sillä Islannin luonto on ainutlaatuinen ja maisemat henkeäsalpaavia. Ennen matkaa on kuitenkin vielä paljon tekemistä: hostellien varaamista, leirintäaluiden ja patikointireittien kartoitusta, yhteydenpitoa paikallisiin partiolaisiin, tutustumista Islannin kieleen ja kulttuuriin... Ja varainhankintaa. Islanti ei todellakaan kuulu edullisimpiin matkakohteisiin, päinvastoin. Siksi myös kaikenlaiset varainhankintavinkit ovat tervetulleita!

Hämeen partiopiiri ry:n jäsenlehti Täplä seuraa myös projektimme etenemistä. Tutustu Täplään tästä:

-Anna
No comments:

Post a Comment