Tuesday, April 9, 2013

Purkautuuko Hekla?

Islanti sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumakohdassa, minkä vuoksi saarella on aktiivista tulivuoritoimintaa, maanjäristyksiä ja satoja kuumia lähteitä eli geysireitä. Viimeisen jääkauden jälkeen on purkautunut 150-200 tulivuorta, joista noin kolmekymmentä on ollut aktiivisia ihmisten saapumisen jälkeen.

Aprillipäivänä Mikko teki meille pilan, johon minä ainoana menin lankaan. Hän lähetti viestin, jossa ilmoitti, että tulivuori Hekla on purkautunut! No, se ei pitänyt paikkaansa, mutta Heklan mahdollisesta purkautumisuhasta on uutisoitu viime viikkoina runsaasti. Maaliskuun lopussa Islannin meteorologian laitos nosti lentoliikenteelle annettavan varoituksen uudelle tasolle, koska Hekla-tulivuori on ollut tavallista aktiivisempi. 

Hekla (kuva decadevolcano.net -sivustolta).

Hekla purkautuu keskimäärin kymmenen vuoden välein. Viimeksi se purkautui vuonna 2000, ja tutkijoiden mukaan se on nyt periaatteessa purkautumisvalmiudessa. Viime kuussa alueella esiintyi tavallista useampia maanjäristyksiä. Lisää aiheesta voit lukea tästä uutisesta. Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkaus ja siitä noussut tuhkapilvi sekoittivat Euroopan lentoliikenteen keväällä 2010.  Pidetään siis peukkuja, että Hekla ei purkaudu ennen kuin meidän matkamme on ohi! :)

-Anna

2 comments:

  1. Entä jos se purkautuu kun ollaan siellä ja kaikki lentoliikenne kielletään ja me jäädään jumiin sinne saarelle ; D

    ReplyDelete
  2. Toivottavasti ollaan sen viereisessä luonnonpuistossa ja nähään se purkaus :D

    ReplyDelete